Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Quest] Wiadomość o zalogowaniu się nowego gracza.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Zauważyłem iż na coraz więcej serwerach pojawia się wiadomość o pierwszym zalogowaniu

gracza ,dlatego postanowiłem napisać tego Questa.. Szukałem na MPC i nie znalazłem

Go dlatego łapcie(nie chciało mi się optymalizować) .

quest gracz_login begin
state start begin
 when login begin
  if pc.getqf("gracz") == 0 then
pc.setqf("gracz", 1)
notice_all("Gracz "..pc.get_name().." rozpoczał przygodę na naszym serwerze! ")
  end
 end
end
end

Niestety nie mam serwera aby Go sprawdzić , bankowo działa na 100% .

Drugim wyjściem jest dodanie tego kawałka:

Do Questa ''na start''

*̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* ٩(͡๏̮͡๏)۶

Opublikowano

H4h4H4H4, po co qf'ami śmiecić ?

Kłest majster widze ,pierwsza klasa !

#antywarn#

super kłest, nigdy takiego napisać nie umjałem, mam nadzieje rze tfoja praca bendzie coraz leprza.

PLÓZ, oj sorry zapomniałem rze som lajki, ale nie ma lajka bo rahónkuw nie zapłacilem. PA

Opublikowano

@Up

Przy 1k+ graczach śmiecą i to jak ;>

Destruct pisał chyba, jak wyglądają operacje w grze, wykonywanie co chwile zapytań i w czym problem ?

56790073090842608341.png

Dołącz do społeczności najlepszego serwera Metin2 w Polsce

Przenieś mnie !

Opublikowano

Destruct pisał chyba, jak wyglądają operacje w grze, wykonywanie co chwile zapytań i w czym problem ?

Tak, ale więcej wykonuje sie zapytan typu UPDATE niż INSERT = więcej aktualizacji niz dodawania rekordów.

A każdy qf dodaje się do tabeli quest. 1 qf = 1 rekord. Przy 1k graczy tysiąc rekordów to w chuj zajebana baza - oczywiscie to tylko moje zdanie ^_^

Opublikowano

Tak, ale więcej wykonuje sie zapytan typu UPDATE niż INSERT = więcej aktualizacji niz dodawania rekordów.

A każdy qf dodaje się do tabeli quest. 1 qf = 1 rekord. Przy 1k graczy tysiąc rekordów to w chuj zajebana baza - oczywiscie to tylko moje zdanie ^_^

Dlatego bardziej inteligentny człowiek zrobi to na state i w ten sposób quest też będzie jedno-razowy ;d.

PS : nie chciałem tym nikogo obrazić.

1377371138-U1002370.png

Opublikowano

prawda, co nie znaczy jednak, że mamy nie optymalizować naszych kodów ;p

Opublikowano

ejj to jak poprawnie ma wygladac ten quest?

quest gracz_login begin
state start begin
 when login begin
  if pc.getqf("gracz") == 0 then
       pc.setqf("gracz", 1)
  end
 end
end
end

sygna1gn.png

ParadiseMt2.pl - Team

Opublikowano

Ale problemy xD

quest tekst begin
state start begin
when login begin
notice_all(" Gracz ".. pc.get_name() .." rozpoczął grę na naszym serwerze! ")
setstate(koniec)
end
end
state koniec begin
end
end

Opublikowano

Ale problemy xD

quest tekst begin
state start begin
when login begin
notice_all(" Gracz ".. pc.get_name() .." rozpoczął grę na naszym serwerze! ")
setstate(koniec)
end
end
state koniec begin
end
end

To też dodaje rekord do bazy. :)

Chyba jednak wrzucić do questa na start notica, niż robić nowego questa...

Właśnie tak to powinno być zrobione. ;D

Opublikowano

@up to ciekawe jak inaczej chcesz to zrobić ? Ja pro skrypterem nie jestem ale raczej inaczej się tego nie da napisać.

No chyba że wkleić do questa startowego, no ale tak też według mnie może być i tak strasznie nie zamuli nie? xD

Opublikowano

Optymalizowanie aby baza nie była przeciążana to jedno, a optymalizowanie żeby nie mieć śmietnika w bazie to drugie.

;)

#SleepBey

już coś o tym pisałem

Opublikowano

Jak patrze na te wszystkie posty, to aż śmiać mi się chce, co z tego że dojdzie maksymalnie 200 wpisów na dzień przy dobrym serwerze, skoro tych zapytań są tysiące, setki tysięcy, a nawet jeszcze więcej, więc przestańcie pierdolić że 200 wpisów zrobi różnice.

ps. Jeśli jesteście już aż tak bardzo uczuleni na "stabilność" bazy danych, to wprost wyłączcie logi, z obciążenia przykładowo 80% spadnie od razu do <10%.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...